tirsdag 7. januar 2020

Miljø, garn og tekstiler.

Hørte forleden på tv at vi garn elskere blir mer og mer kresne og ønsker kvalitet på garnet og ikke superwash behandlet. Siden tekstil industrien er en av de meste forurensende industrier så tror jeg det er veldig bra. Som det står skrevet på fag siderne i husflidslaget " Superwash er en kjemisk behandling, hvor en tynn plasthinne blir lagt utenpå ullfiberen. På den måten blir skjellstrukturen glattet ut, slik at fiberen ikke filter. Dette høres tilforlatelig positivt ut, men medaljen har en bakside.
Fordi plasthinnen ved superwash er så tynn kan garnet merkes "100% ull", men superwash reduserer flere av ullfiberens naturlige egenskaper, de vi setter så høyt. For eksempel vet vi at ull fra naturens side har lukthemmende egenskaper. Du har kanskje merka at ullgenseren ikke lukter like fort som akrylgenseren? Ull behøver ikke vaskes så ofte, dermed sparer du miljøet for den belastningen hyppig vask gir. Superwash gjør at ullfiberen ikke renser seg selv i like stor grad. Fordi fiberen blir glattere kan du også oppleve at tøy mister fasongen raskere med superwash-behandling. Krusen i ullfiberen bidrar til at plaggene holder fasongen godt, og kan vare i generasjoner. Norsk ull er kjent for å ha særlig god krus.
Superwash ble introdusert i en tid da vaskemaskinene ikke hadde ullprogram, og håndvask var eneste alternativ. Etter hvert har vi fått gode vaskemaskiner med ullprogram, som gjerne er mer skånsomme mot plaggene enn håndvask. I dag er superwash dermed ganske unødvending"

Det er helt utrolig hvor mange av våre klær som er blitt superwash behandlet og tenk på all den micro plasten som slippes ut. Jeg er vel ikke noe spesielt miljø menneske, men akkurat dette bør vi gjøre noe med. Nå er det nesten bare bruk og kast. Kles kjedene prøver å lure oss med bærekraftig mote, men det vet vi jo godt ikke stemmer. Jeg kjøpte en så kaldt bærekraftig genser og i vaskemerket var det bare akryl med en dasj ull... Den luktet plast. Det er pelskrager på dunjakken og det er ikke lett å resirkulere... nei vi bør nok begynne å være kritiske til tekstil produksjon og vi vet jo også at mange av disse klær blir produsert i u-land. Da er noe av bærekraften borte. 
Her finner man fakta om bomull: https://www.grontskift.no/materialer/bomull/
Jeg synes ikke det er ok, at man bruker 2700 liter vann til en t-shirt... Det er ikke ok med sprøyte midler. Ja jeg vet det har kommet noen sertifiseringer som skal garantere at det er brukt mindre sprøyte midler osv osv, men kan vi overhodet stole på det? Jeg er ikke helt sikker. 
Både superwash og bomull er jo egentlig store problemer. I dag så har vi så avanserte vaskemaskiner at man ikke behøver stå og vaske for hånd. Det er ullvugger, kaldt vann osv... og det viktigste av alt..LUFTING. 
Jeg kunne sikkert skrive mye om dette, og jeg er ikke noe spesielt miljø bevist, men akkurat når det gjelder garn, og klær så har vi alle muligheter for å gjøre noe. Vi kan være mer kritiske, be om info i garn butikken, kjøpe klær som holdere legere. Vi kan også la være med å vaske så mye. 
Vi har gode og solide garn produsenter(Rauma og Hillesvåg) i Norge og dem er det viktig å støtte opp om. De selger kvalitets garn. Det er mange som ikke vet at viking med sitt klingende navn ikke produsere garn i Norge. Det som vi skulle hatt er en merking som viser oss hvor det er produsert. Altså en made in ........ Nå vet jeg at noen vil si at garn er dyrt.. Det er ikke dyrt. Hvis du kjøper garn for 1000 kr og kan bruke koften i 30 år. Så er det ikke mange kr dagen. Kjøper du et syntetisk plagg til 1000 kr, vil det enten vært vasket i stykker, luktet, nuppet eller bare se slitent ut etter 30 år. 
Det er nok pengene som rår. Alle må få bestemme selv, men jeg er helt sikker på at jo mer opplysning og kunnskap vi får, så vil vi også kunne  forandre vaner. Vi mennesker er vanedyr.. Jeg skal iallefall gjøre mitt for å få en bedre garn og kleshverdag. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar